В бъдеще климатиците ни ще изглеждат като гигантски облаци от мъгла – ще ни следват из дома.

Идеята, залегнала в тази система, която е експериментална, а не завършен продукт, е проста: Защо да се хаби енергия за охлаждане на цяла сграда или стая, когато може да се таргетира само пространството, заемано от един човек? Отопляващият вариант, а именно системата Local Warming („Отопляване на място“), бе монтирана като прототип във Венеция миналата година и използва серво мотори, инфрачервени лампи и датчици за следене на движението за насочване на лъчите си към местата, където стоят хората.

През тази седмица в Дубай Senseable City Lab представи братския проект на Local Warming, целящ точно обратното. Неговото име е Cloud Cast („Създаване на облаци“) и е предназначен за пустинни климати.

Той се състои от група алуминиеви пръти, монтирани на тавана на дадено помещение. В тези пръти има ултразвукови датчици, които много точно засичат местоположението и скоростта на човек. Ето как Senseable City Lab обяснява това:

Системата измерва дължината на периода от време между изпращането на сигнала и получаването на ехо и така определя разстоянието до пода. Хората, преминаващи между датчика и пода ще причинят намаляване или увеличаване на този период от време в зависимост от това дали са абсорбирали или отразили звуковите вълни. Данните от тези датчици се подават до централна система за управление, която задейства хидроклапани и LED лампи в близост до засечения човек.

Докато се движите, вие бивате напръскан с много ситни капчици от пулверизатови, които използват информацията за вашето местоположение и скорост. „В традиционните системи обаче се изразходва много енергия и вода за охлаждане на пространства извън сгради, дори и когато те са малко използвани“, заяви основателят и директор на Senseable City Lab Карло Рати. „В нашия проект ние се фокусираме на напръскването на хора, което води до многократно подобрение на ефективността“. Принципът е същия като при пръскателните системи, които се използват в горещи и сухи климати по целия свят, но в този случай системата е проектирана да пръска ситни капчици само на едно място с размер на човек в даден момент.

Това означава ли, че ще видите в действие тази сюрреалистична LED система в близко бъдеще? Съвсем не. Мислете за нея като демонстрационен прототип – пример за това как с малко изобретателност вече съществуващите в нашия живот системи могат да бъдат модифицирани така, че да похабяват по-малко ресурси и да вършат повече работа.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.