Рано или късно, винаги идва момента да вземете важното решение, каква отоплителна система да изградите в жилището си. Този избор ще ви преследва през всеки сезон и при всяка сметка за гориво (или ток). Тук сме, за да ви помогнем да вземете информирано решение.

В днешната статия ще сравним отоплението чрез термопомпа и камина на пелети. Важно е да отбележим, че подобен тип решения зависят много от параметрите на сградата, лични предпочитания и нужди. Не може с лека ръка да се каже, че единият тип система е по-добър от другия. Всяка от тях има предимства и недостатъци, важното е да ги познавате и да можете да изберете оборудването подходящо за вашия дом и нужди.

Разбира се, експертите от BulgarTerm са насреща за допълнителни съвети!

В следващите редове ще поговорим, точно какви са предимствата и недостатъците на всяка от тези системи и ще ви дадем допълнителна информация, която да ви помогне в избора.

Предимства и недостатъци на термопомпите

Термопомпите са едно сравнително ново решение на пазара. В много европейски страни вече се поставят термопомпи директно от строителите. Често се монтират термопомпи с бойлери, за предоставяне на гореща вода на домакинствата, което допълнително намаля консумацията на електроенергия. Това са климатични съоръжения способни да преместват топлината към или извън помещенията Ви. Най-голямото предимство при този тип уреди е тяхната енергийна ефективност. Точно поради тази причина успяват да се наложат на пазара. Освен че предоставят по-ниски сметки за електроенергия, дават и спокойствието, че се отоплявате по природосъобразен начин. За много потребители това е от все по-голямо значение.

Видове термопомпи:

  • Въздух-вода – При тези съоръжения енергийната ефективност се влияе от атмосферните условия, в частност, температурата на въздуха.
  • Вода-вода – Тук се използват подземните води, като източник на топлинна енергия. Термопомпите тип вода-вода имат по-голяма енергийна ефективност, тъй като температурата на подземните води е по-постоянна през сезоните (между 6°C и 15°C), за разлика от тази на въздуха.
  • Земя-вода – тези уреди имат най-висока енергийна ефективност. Те се възползват от температурата на почвата след определена дълбочина (зависи от локацията и терена). Температурата на почвата при определена дълбочина може да достига целогодишни нива между 10°C и 16°C.

Предимства на термопомпите

Нека изброим основните предимства на термопомпите, за да прецените сами са себе си, имате ли нужда от подобни показатели.

Енергийна ефективност

Вече споменахме, че това е може би най-голямото предимство на термопомпите. Тяхната ниска консумация на електроенергия е основна причина хората да ги монтират в домовете си. Сметките за електроенергия в отоплителния сезон могат да паднат с 60-70%. Благодарение на развиване на технологията, тези системи стават все по-ефективни и вече често се монтират и в производствени помещения и обществени сгради.

Екологични предимства

Освен ниската си консумация на електроенергия, при експлоатацията на термопомпи не се горят никакви твърди горива. Това допринася за допълнителен елемент на екологична ефективност, тъй като не замърсяваме околния въздух с твърди частици и няма никакви миризми.

Филтрира въздуха в помещенията

Термопомпите допълнително филтрират въздуха който попада в помещенията при употребата на конвектори. Това предпазва обитателите от прояви на алергии.

Функция за охлаждане

Друго много голямо предимство на системите с термопомпи, е че те могат да бъдат използвани и за охлаждане, освен за отопление! Може да пожелаете успех на съседите да се охладят на пелети…

Свързаност

Може да следите параметрите на системата си от разстояние и да коригирате температурата, когато решите. Така винаги ще имате желаната температура, когато се приберете у дома.

Няма нужда от почистване

Системите с термопомпи трябва поне веднъж в годината да преминават проверка от специалист, за да сте сигурни, че системата е в пълна изправност и ще ви служи вярно. Това важи за всички отоплителни системи. Разликата при термопомпите, е че няма нужда вие сами да почиствате котли и да изхвърляте контейнери с пепел, както и да зареждате отново пелети или други твърди горива. Това си е огромен плюс за термопомпите!

Недостатъци при съоръженията с термопомпи

За да вземем правилното за нас решение трябва да сме добре запознати, както с предимствата, така и с недостатъците на вариантите. Ето и най-често посочваните недостатъци при термопомпите.

Висока първоначална инвестиция

За да бъде изградена една качествена и добре подбрана система с термопомпа наистина е необходимо влагането на повече капитал в сравнение с други решения. Тези пари, в крайна сметка се възвръщат чрез високата енергийна ефективност.

Изолация на сградата

За да повишите още повече енергийната ефективност на термопомпата е необходимо вашата сграда или апартамент да са добре изолирани. В противен случай, ще пестите по-малко средства от сметки, в сравнение с другите собственици на термопомпи, които са инвестирали в качествена изолация.

Предимства и недостатъци на системите на пелети

Отоплението на пелети се осъществява посредством котел или камина. Горивото за отопление са пелетите, създадени от различни органични отпадъци или суров дървен материал.

Камините обикновено се използват в по-малки апартаменти и еднофамилни къщи. Докато системите с котли на пелети по-често се инсталират в многостайни апартаменти и по-големи къщи, в които има помещение за котела.

Какви са предимствата на пелетите

Макар и да са по-отдавна на пазара, системите за отопление на пелети също не са били в застой и в тях са интегрирани нови технологии, за да бъдат максимално ефективни в работата си.

Автоматизация при системите с пелети

Не е необходимо вие да подавате пелети на камината или котела, възможно е това да се случва автоматично, стига да има определено количество пелети в така наречения “бункер”. Освен това тези системи също разполагат с термостат и могат да бъдат настройвани активните часове за работа, както и да се регулират температурата в помещението или температурата на водата в радиаторите.

Възможност за Wi-Fi свързаност

Системите с камини на пелети (както и тези с котли) могат да бъдат свързани чрез Wi-Fi, за да имате постоянен достъп до настройките. Можете да включвате и изключвате системата от разстояние, както и да променяте настройките на температурата. По този начин винаги ще се прибирате в добре затоплен дом.

Безопасност

Тези системи вече имат вградени защити за прекратяване на подаването на пелети към горелката/камината при спиране на токоподаването.

Екологично чисти

Макар да не са толкова “зелено” решение, като термопомпите, пелетите също са възобновяем източник. Те се произвеждат предимно от отпадъчни материали и отделят значително по-малко количество въглероден двуокис при изгаряне, в сравнение с други твърди горива.

Диверсификация на горивото

Ако изберете комбиниран котел, можете да го зареждате, както с пелети така и с дърва и да имате план “Б” при нужда.

Недостатъци при системите на пелети

Нека обърнем внимание и на недостатъците при системите на пелети. Макар на пръв поглед да изглеждат като добър вариант, те също имат някой особености.

Висока първоначална инвестиция

Макар и инвестицията за покупка и инсталация да е по-малка от тази при термопомпите, тя все пак е сравнително висока.

Поддръжка

Камините на пелети трябва да бъдат редовно почиствани. Ако не сте закупили модел с автоматично почистване, ще трябва отделно да се снабдите и със специална прахосмукачка, с която да почиствате горелката и тръбния топлообменник. Това ще е допълнителна задача за вас, когато изхвърляте пепелника.

Място за съхранение

Дори да сте подбрали система на пелети с камина, която да е позиционирана в обитаема стая, пак трябва да имате подходящо пространство за складиране на пелетите и други принадлежности. Освен това трябва да следите количеството пелети, което имате и да планирате покупка на допълнително при необходимост. Не бива да оставате без гориво през студените месеци.

Кое да изберем, термопомпа или система на пелети

Краен фактор при вашето решение ще бъде местоположението и размера на сградата, в която живеете, както и цената на закупуване и инсталация на системата.

Можете ли да си позволите по-модерна система с по-малко поддръжка, или ще предпочетете система на пелети, която ще обслужвате веднъж седмично, но ще вложите по-малко средства в началото?

Термопомпите са по екологично съобразно и енергийно ефективно решение! Ако имате възможност да инсталирате такава система във вашия дом, тя ще ви се изплати през годините на експлоатация.

Вземете предвид всички факти от по-горните редове, поставете ги на везната на вашите нужди и възможности и направете своя избор. Ние от BulgarTerm винаги ще сме насреща за последните щрихи към правилния избор!

 

Отопление с термопомпа

Отопление с пелети

Предимства

– Висока енергийна ефективност и намалени енергийни разходи.

– При изразходена 1kW електрическа енергия, ще получите цели 4 kW топлинна енергия. Това намалява разходите и съответно месечните сметки за ток могат да намалеят с до 70-80%.

– Нулеви или ниски емисии на CO2 и екологично чиста работа. Този начин на отопление може да филтрира нагретия въздух, като по този начин предпазва обитателите на дома от възможни алергии и облекчава животът на хората, страдащи от астма.

– Използване на възобновяеми източници за електричество (напр. слънчева или вятърна енергия)

– Не изисква никакво зареждане, почистване или складиране на допълнителни ресурси.

– Индивидуално регулиране на температурата в отделните помещения посредством термостат

– Малка заемана площ и необходимост от голямо пространство за съхранение на гориво

– Отопление и охлаждане с една система

– Дълъг живот на системата

– Енергийна ефективност и ниски разходи за гориво. Контролът върху пускането и спирането на отоплението дава възможност за допълнителна икономичност.

– По-ниска първоначална инвестиция.

– Възобновяемо гориво и намаляване на емисиите на CO2

– Удобство при съхранение и доставка на пелетите. Те идват при вас опаковани и в сухо състояние. Необходимо е само да бъдат прибрани на място без влага.

– Постоянна и равномерна топлина в помещението

– Разнообразие от модели и дизайни на пелетните камини и котли

– Поддръжка и чистота на пелетната система

– Възможност за автоматично подаване на гориво. Системата може да бъде автоматизирана, безопасна и лесно управляема.

Недостатъци

– По-високи инсталационни разходи в сравнение с други системи отопление. Сумата може да варира в зависимост от вида термопомпа, която сте избрали.

– Зависимост от външната температура за ефективна работа

– Ограничена възможност за отопление на голям обем помещение

– Необходимост от редовна поддръжка и проверка на системата

– Монтажът трябва да се извършва само и единствено от специалисти.

– Емисии на CO2 и наличие на изгарящ процес

– Разходи и усилия при съхранение и доставка на пелетите, почистване и зареждане на бункера на котела с пелети поне веднъж седмично.

– Евентуални проблеми със снабдяването на пелети в даден регион

– Зависимост от електричеството за работа на системата и поддръжка на електрическите компоненти. Съществува риск от повреди при електрониката.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.