Термопомпите и газовите котли се използват като средство за отопление. Благодарение на допълнителни системи от радиатори, подово отопление, конвектори или комбинация от тях, се постига желаната температура в стаите.

И двата начина са предпочитани от домакинства, в които разнасянето и складирането на твърди горива като пелети и дърва не се толерира. Може да видите съпоставянето на системите с термопомпа и на пелети в блога ни.

Както винаги, ще разгледаме плюсовете и минусите на всяко средство за отопление и ще ви предоставим възможността да направите информирано решение за себе си!

Предимства и недостатъци на термопомпите

Все още не е създаден перфектният уред за отопление, а най-вероятно и никога няма да бъде. Всеки продукт, без значение от категорията и класа си, ще има своите предимства и недостатъци. Особено когато го съпоставите със собствените си изисквания и възможности. В следващите редове, ще представим основните плюсове и минуси при системите с термопомпи.

Предимства на системите с термопомпи

Енергийна ефективност

Най-голямото преимущество на термопомпите е тяхната енергийна ефективност. Тези уреди могат да намалят значително сметките за електроенергия. Клиентите с такива системи се хвалят с разлика между 60-70% по-ниски сметки през отоплителния сезон!

Възможност за охлаждане

Това също е много голям плюс. Домакинствата, които са инсталирали друг метод за отопление, трябва да се снабдят и с климатици за охлаждане през летния сезон. Термопомпите могат да отопляват и охлаждат вашите помещения, като отново имат ниска консумация на електроенергия.

Липсва замърсяване

Системите с термопомпи нямат нужда от редовно почистване на елементи или изхвърляне на отпадъчен продукт. При тях няма изгаряне, няма въглероден двуокис, няма никакъв дим.

Безопасност

Както споменахме в горната точка, при системите с термопомпи няма пламък, тоест няма нужда от допълнително устройство за сигурност. Макар модерните системи на газ, пелети или каквото и да е друго горива, да са снабдени с множество системи за сигурност и контрол, по-сигурно решение от липсата на пламък едва ли е възможно.

Компактност

Тези уреди са компактни, дори термопомпите с бойлер не заемат много място. Плюс това, дизайнът им е естетически издържан и могат да се поставят дори в перални помещения, широки антрета или кухни.

Недостатъци на системите с термопомпи

Висок първоначален разход за инвестиция при системите с термопомпа

Термопомпите все още изискват една от най-високите първоначални инвестиции за закупуване и монтаж. Тази инвестиция ще се изплати във времето, но все пак много хора намират затруднения при финансирането на такава система.

Изолацията ви спестява повече

Системите с термопомпи са най-ефективни при наличието на изолация на помещенията. В крайна сметка ги избираме заради тяхната феноменална енергийна ефективност. Колкото повече повишите изолационните качества на сградата, толкова повече пари ще пестите от сметки, а термопомпата само ще увеличи спестяванията.

Необходимост от по-големи радиаторни тела

Ако сте решили да използвате вече съществуваща система от радиатори за отопление чрез термопомпа, трябва да имате в предвид, че това е нискотемпературно решение. Тоест, може да ви трябват по-големи радиатори, за да компенсират по-ниската температура на водата в системата. Трябва много добре да планирате и изчислите термопомпата.

Предимства и недостатъци на газовите котли

Газовите котли доминираха пазара преди появата на термопомпите, но все пак все още са предпочитани от някой потребители. Нека разгледаме кои са предимствата, които може би карат тези хора да предпочетат газов котел.

Предимства на газовите котли

По-ниска първоначална инвестиция

Първоначалната инвестиция винаги ще варира спрямо класа на система, която сте избрали, както и спецификите на сградата, която ще отоплявате. Въпреки това, в общи линии, инвестицията за закупуване и монтаж на отоплителни системи с газови котли обикновено е по-ниска от тази на термопомпените системи.

Високотемпературно решение

Газовите котли могат да загряват водата за отопление до около 65 градуса целзий, което ще ви даде възможност за качествено отопление дори при крайно ниски температури. Освен това, дори изолацията на сградата да не е перфектна, пак ще можете да достигнете комфортна топлина.

Бързина на загряване

Системите с газови котли могат бързо да загреят водата за отопление и битови нужди. Това прави подобен тип инсталации много по-подходящи за вили или други сгради, които не се обитават постоянно.

Недостатъци на системите за отопление с газов котел

Газификация

Ако районът, в който се намира сградата не е газифициран, то ви очакват някои затруднения. Що се отнася до газифицирането на жилищни сгради, имайте предвид, че е необходимо и съгласието на другите живущи, което често може да бъде предизвикателство.

Липса на охлаждаща функция

Основен недостатък на всички системи, щом бъдат сравнявани с термопомпите. С газовите котли можете само да отоплявате помещенията си.

Рисков фактор

Модерните газови котли са снабдени с множество високотехнологични системи за защита. Те контролират пламъка и температурата, следят налягането на водата и прочие. Снабдени са с резервно подаване на захранване. И въпреки всичко това само липсата на пламък и гориво дават стопроцентово спокойствие на някои потребители.

Коя система е по-ефективно? Термопомпата или газовия котел?

До сега споменахме идеалните условия за експлоатация на двете системи. (Газови котли за по-стари сгради където се търсят високи температури при лоши метеорологични условия и бързи резултати. Термопомпи за нови или ремонтирани сгради, обитавани постоянно и снабдени с подово, конвектори или и двете.)

Ако се съобразите с тези специфики, реално ще съпоставяте двете най-ефективни системи една срещу друга. Често резултатите са спорни и всичко опира до факторите споменати в по-горните параграфи.

Имайте предвид, че цените за отопление зависят много и от цената на газта и електроенергията, които търпят флуктуации.

Що се отнася до ефективност, без да включваме фактора “цена”, и двете решения отново са близо едно до друго. Модерните газови котли могат да достигнат ефективност до 94%! Благодарение на усвояването на допълнителна енергията отделена при кондензирането на водни пари в топлообменника. Газовите котли са най-ефективните уреди в сравнение с всички други съоръжения, които изгарят различни видове горива.

От своя страна термопомпите се възползват от температурата на въздуха, почвата или водата около сградата. Те могат да превърнат 1 kW електроенергия в 5 kW топлинна енергия. Това преобразуване на енергия се характеризира в коефициента (COP), който можете да видите по етикетите на всяка термопомпа.

Какво да изберем в крайна сметка

Остава да прецените кой метод за отопление ще пасне на вашето положение повече.

Термопомпите са комплексно решение, което ще ви служи и за охлаждане през горещите месеци. Освен това, тяхната ниска консумация на ток и липсата на гориво ги прави едно екологично чисто решение. Това е все по-важно за всяко домакинство.

Да, първоначалната инвестиция е по-висока, но ако има как да финансирате инсталацията на термопомпа, тя ще ви се изплати през годините.

Винаги може да разчитате на съвет от специалист от BulgarTerm. В крайна сметка решението е ваше и е важно внимателно да го обмислите, тъй като която и система да изберете, тя ще ви служи дълго време и трябва да е наистина правилната за вас.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.