Изборът на отоплителни тела е много важен за домакинствата. За да бъде този избор правилен трябва да имаме в предвид множество фактори, като изолацията на помещенията, броя врати и прозорци, нуждите на домакинството и прочие.

В текущата статия ще разгледаме две от основните отоплителни системи, като поговорим повече за техните предимства и недостатъци. Става въпрос за система от радиатори и подовото отопление. Тъй като това са най-често срещаните системи поради тяхната ефективност и икономичност.

Какво представлява подовото отопление

В миналото подовото отопление е било рядкосрещан лукс! Днес то е широкоразпространено и в много новостроящи се сгради бива полагано от самото начало. Подовото отопление е система от тръби за гореща вода или електрически нагреватели.

Подовото отопление загрява равномерно площта под краката ви, като придава неповторимо усещане за уют и топлина в дома по време на студените месеци.

Предимства на подовото отопление

Незабележим източник на топлина – Понеже подовото отопление се монтира под подовата ви настилка, то остава абсолютно скрито. Нищо няма да заема от площта на вашите помещения, и да създава трудности при дизайнерските решения или позиционирането на мебели.

Ефектовност – Понеже, както всички знаем, топлината се движи от долу нагоре, благодарение на подовото отопление имате висока ефективност. Топлината произлиза от най-ниската възможна точка в помещение то.

Комфорт – Няма по-добро усещане от това да ходите по добре затопления под по време на студените месеци. Особено след като сте се прибрали от вън и краката ви са замръзнали.

Недостатъци на подовото отопление

Сложен монтаж – Монтажът на подово отопление е най-лесен при новостроящи се сгради, тъй като там нямаме настилки и мебели, които да го възпрепятстват.

Липсва регулация на температурата в отделни помещения – Системите с подово отопление обикновено имат термостат, който да регулира температурата на водата в тръбите или нагревателите. Този термостат регулира цялата система, което не ви позволява да намалите температурата само в определена стая, която се използва по-рядко.

Какво представлява системата от радиатори

Радиаторите са може би най-разпространената отоплителна система у нас. Те са свързани с източник на гореща вода, камина или котел на пелети, примерно. Горещата вода циркулира в радиатора, като той на свой ред отдава топлина във въздуха.

Видове радиатори:

  • Чугунени;
  • Биметални;
  • Алуминиеви;
  • Панелни.

Последните два вида са по-често срещани в модерните сгради поради по-високата си ефективност и модерен изглед. Благодарение на разнообразието от дизайни, тези радиатори не се забелязват толкова в интериора на помещенията и дори понякога го допълват.

Предимства на системата от радиатори

Регулиране на температурата в отделните помещения – Всеки радиатор има собствен термостат, което дава възможност да се намали температурата в помещение, което и без друго се използва рядко.

По-лесен монтаж – Необходимо е само да изберат правилните места за радиаторите и да се положат тръбите за захранването им.

По-малка първоначална инвестиция – Поради по-ниската сложност на монтажа крайната цена на системата от радиатори е по-малка от тази за подовото отопление.

Недостатъци на радиаторите

По-ниска ефективност – Тъй като радиаторите работят на принципа на конвекцията, топлината се издига от радиаторите към тавана. Поради тази причина въздухът около пода остава хладен. Може би сте забелязвали как се затоплят краката ви ако ги качите на дивана, когато сте в помещение отоплявано чрез радиатори.

Заемат място – Един от основните недостатъци на радиаторите! Трябва да предвидите правилните места за тях. (Обикновено под прозорци, за да намалят температурните загуби.) Освен това те заемат място, и ако поставите мебели пред тях, ще намалите ефективността им.

Заключение

Изборът на радиатор, както и този на подово отопление трябва да бъде много внимателно пресметнат. Благодарение на различни формули може сравнително точно да се сметне необходимия размер на радиаторите за вашите помещения, или броят намотки на подовото отопление. Тези изчисления е добре да се направят от професионалисти, а не да разчитате на собствените си умения. Консултантите от Булгартерм ще обърнат внимание на вашите въпроси и ще споделят опита си с вас за всяко едно отоплително решение на което се спрете.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.