Когато градите или ремонтирате своето жилище взимате важни решения всеки ден. Един от най-важните избори, които следва да направите в този момент е, какъв начин на отопление да изберете. Сметките които ще плащате в отоплителния сезон, до голяма степен зависят от това решение. Освен това и удобствата, на които ще се радвате, също от части зависят от отоплителното решение, на което се спрете.

В предишни публикации сравнихме отоплението на пелети и газ с това чрез термопомпа. Чрез тези сравнения стигнахме до извода, че отоплението чрез термопомпи е по-добро, стига да разполагате с необходимия капитал, както и да сте изолирали добре жилището.

Днес ще сравним отоплението на газ с това на пелети. Тъй като често има дебати относно това, кой от тези два варианта е по-чист, екологичен и ефективен. Ще изложим плюсовете и минусите и на двата типа системи, както и относителните цени за монтаж и експлоатация.

Отопление на газ

Поставянето на газов котел е често използван похват за решаване на отоплението в жилищни комплекси, спа центрове, офиси и прочие. Има доста широка гама от модели на пазара и винаги може да се подбере решение, което да се вписва в определени изисквания за размер или дори дизайн.

Отоплителната мощност на газовите котли се измерва в британски термични единици (BTU). Най мощните модели могат да достигнат 100 000 BTU. Широкоразпространени са моделите в диапазона 20 000 – 60 000 (BTU) и те са повече от достатъчни за отоплението на жилище.

Ако сте се насочили към газов котел трябва да имате предвид и вентилацията на съоражението. Това става чрез комин или директен отдушник. Това ще осложни процеса на монтаж, но се препоръчва пред инсталриането на система без вентилация.

Плюсове на отоплението на газ

Лекота при управление – Модерните газови системи се контролират с лекота. Включването и изключването става с натискането на един бутон.

Минимална поддръжка – При изгарянето на природен газ няма никакви твърди части, които да е необходимо да почистването. Освен това не е необходимо да зареждате системата си, тя има постоянен достъп до газ. Единственото, което е необходимо да направите е да повикате професионалист за годишна техническа инспекция на системата.

Недостатъци на отоплението с газ

По-висока първоначална инвестиция – Газовите котли са по-скъпи от тези на пелети. Освен това разходите ви в отоплителния сезон зависят от цената на газа, а тя често търпи флуктоации.

По-ниска екологична ефективност – Природният газ е невъзобновяем ресурс. Поради тази причина газовите котли се считат за по-малко екологично съобразни спрямо котлите на пелети.

Няма възможност за камина – Камината често се определя като сърцето на един дом. Тя внася усещане за уют, което не е възможно при отоплителните система на газ. Ако красотата на една камина е важна за вас, това няма да е вашият избор.

Отопление на пелети

Отоплението чрез пелетни котли е широко познат метод за отопление на помещения. Предимно се осъществява във фамилни къщи и по-големи апартаменти. Пелетните котли отдават топлина посредством изгарянето на пелети. Пелетите се считат за природосъобразен метод на отопление, поради факта че се произвеждат от дървесни отпадъци като дървени стърготини, хартия и други. Често клиентите заменят печката на дърва, от инсталираната си водна риза, с котел на пелети и многократно подобряват енергийната си ефективност. Макар тази подмяна, да налага подмяната и на други елементи, в крайна сметка инвестираните труд и средства се възвръщат през отоплителния сезон.

Пелетните котли имат отоплителни мощности между 8 000 и 90 000 BTU, като отново най-често срещаните вариации са от 20 000 до 60 000 BTU. При отоплението на пелети имате възможност и за камина на пелети, вместо котел. И двете съоръжения могат да бъдат подвързани към термостат, за да можете лесно да контролирате отоплителните мощности.

Плюсове на отоплението на пелети

По-ниска първоначална инвестиция – Повечето пелетни котли могат да бъдат вентилирани с директен отдушник. Това намаля цената за монтаж. Освен това, този тип съоръжения в повечето случаи са по-евтини от еквивалентите си при газовите варианти.

Ефективност – Отоплителните системи на пелети генерират по-голямо количество топлина.

Възобновяем източник на топлина – Тъй като пелетите се произвеждат от дървесни отпадъци, се считат за възобновяем източник на енергия.

Камини на пелети – Ако държите да събирате семейството си около топла камина с така типичният пламък, който да танцува зад стъклото, камината на пелети ще ви даде тази възможност.

Недостатъци на отоплението на пелети

Постоянна поддръжка – Пелетните котли и камини изискват вашето постоянно внимание. Трябва да зареждате бункера на котела с пелети, да почиствате редовно пепелта и да поддържате огъня.

Замърсяване на въздуха – Макар пелетите да изгарят по-добре от дървесината, все пак се отделят фини прахови частици.

Необходимо е пространство за складиране – За да складирате на сухо място вашите пелети за отоплителния сезон, ще ви бъде необходимо складово пространство. Мазе, килер или по някой навес или барака.

Заключение

В общи линии представихме силните и слаби страни на всеки вариант. Предполагаме, че вече сте избрали на какво гориво ще се отоплявате, остава само да изберете конкретни продукти, с които да бъде изградена вашата система. Съветваме за този етап да се допитате до специалисти, които да изберат точните решения за вашата ситуация. Ние от Булгартерм сме винаги на разположение и с радост ще Ви помогнем да направите правилния избор. От подбора на котел или камина, до самите радиатори, ако са необходими такива.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.