Решението за отоплителната система на едно домакинство е сред най-важните, що се отнася до устройството на тяхното жилище, както и комфорта и уюта, на който ще могат да се радват. Възможностите са многобройни, както по отношение на горивото за отопление, така за самият уред.

Ако вече сте избрали пелетите като гориво за отопление, остава да решите дали да използвате котел на пелети или по-традиционно решение, като камина на пелети. В тази статия ще поговорим за предимствата и недостатъците на всеки един от тези варианти, за да ви улесним в избора. Ако все още се колебаете дали пелетите са най-доброто решение, може би статията, в която сравняваме отопленеито на пелети и това чрез термопомпа ще ви бъде полезна.

Какво представляват пелетните котли

Пелетните котли са агрегати за отоплителна енергия. В най-общи линии се състоят от следните елементи:

 • Бункер за пелети;
 • Капак за зареждане на пелети;
 • Контролер;
 • Ревизионен капак;
 • Водна риза;
 • Димогарни тръби;
 • Система за почистване на димогарните тръби – ръчна или автоматична;
 • Пелетна горелка;
 • Изолация;
 • Външна обшивка;
 • Контейнер за пепел и сажди;
 • Комин;
 • Тръба за входящ въздух.

Котлите могат да бъдат изцяло или частично автоматизирани. Те са проектирани да бъдат свързани с други отоплителни елементи като радиатори, подово отопление и лири. Ако сте подбрали пелетен котел с подходяща мощност, може да свържете всички горепосочени елементи в една система. Благодарение на изолацията, цялата топлинна енергия отива във водата, посредством която затопляте останалите елементи в системата. От вас се изисква само да зареждате бункера за пелети на определен интервал и редовно да изхвърляте контейнера за пепел. Освен това ако почистването на димогарните тръби на вашия избран модел пелетен котел не е автоматизирано, ще се налага да ги почиствате ръчно.

Предимства и недостатъци на котела на пелети

Предимствата при котлите на пелети са, че те позволяват да контролирате температурата във всяко едно помещение отделно. Тъй като котлите задължително са свързани със система от отоплителни тела, те равномерно затоплят всички стаи едновременно. Това ще ви помогне по-лесно да изчислите необходимото количество пелети за вечер, както и за целия отоплителен сезон. Закупуването на пелети в по-големи количества може да ви излезе по-евтино.

Недостатъкът на пелетните котли се крие в това, че те не могат да бъдат използвани за отопление самостоятелно. Това означава, че първоначалната инвестиция за инсталацията ще е по-голяма.

Какво представлява камината на пелети

Камините на пелети имат сходни свойства с котлите на пелети. Съществената разлика е в липсата на изолация, което на свой ред дава възможност за използване на камината като самостоятелно отоплително тяло. Тя може да бъде поставена във всекидневната и да затопля предимно това помещение, като чрез затопляне на въздуха да отоплява и други помещения. За по-малки жилища това може и да е достатъчно, но при тези с по-голяма квадратура е необходимо към камината да се свърже система от радиатори и/или подово отопление.

Предимства и недостатъци на камината на пелети

При камините на пелети липсата на изолация може да бъде приета като предимство за едни клиенти и недостатък за други. От една страна тя може самостоятелно да работи като основно отоплително тяло, от друга няма капацитета равномерно да затопли помещенията на жилището.

Поради липсата на изолация, помещението в което се намира камината винаги ще бъде осезаемо по-топло от всички други, дори и да сте свързали отоплителна система от радиатори към камината си. Това непостоянство в температурите може да доведе до по-голям разход на гориво.

От друга страна пък ще се радвате на пламъка в камината си докато през прозореца се радвате на зимния пейзаж.

Заключение

Правилният избор тук се крие от части в личните ви предпочитания, а другата част е по-скоро в броя и квадратурата на помещенията, които трябва да отоплявате. Винаги е добре да се посъветвате със специалист преди да направите окончателно решение. Експертите от Булгартерм с радост ще ви помогнат в този така важен избор. Споделете им точната квадратура на жилището, изолацията която сте поставили (ако има такава), броят на вратите и прозорците, както разбира се и личните си предпочитания. Консултантите ни ще направят всичко по силите си да намерят точния продукт за вас.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.