Мини климатици със сплит система (мини-сплит климатици) могат да се използват по множество начини в жилищни, търговски и институционални сгради. Те се използват най-често в сгради, в които живее повече от едно семейство, или като добавки по време на обновяването на отоплителни системи без въздухотводи, като например хидронични (отопляващи посредством гореща вода) системи, соларни панели панели и отоплителни тела, предназначени за малки помещения и използващи за гориво дърва, керосин или пропан.

Те могат да са добър избор и за новодобавени стаи и малки апартаменти. Също както централизираните системи, мини-сплит климатиците имат два основни компонента: външно тяло и вътрешно тяло. Външните и вътрешните тела са свързани посредством изолационна тръба, в която се намира захранващия кабел, тръби за хладилния агент, тръби за засмукване и отточна тръба за кондензата.

Предимства

Основните предимства на мини-сплит климатиците са техния малък размер и гъвкавостта, която дават при зонирането или отопляването и охлаждането на отделни стаи. Много от моделите могат да имат до 8 вътрешни тела, насочващи въздуха (за 8 зони или стаи), свързани с едно външно тяло. Тази бройка зависи от това колко отопляване или охлаждане е нужно за сградата или за всяка зона (което на свой ред зависи от това колко добре е топлоизолирана сградата). Всяка от зоните ще има свой отделен термостат, затова ще се извършва климатизация в това пространство само когато в него има хора, което спестява енергия и пари.

Мини-сплит системи също често са по-лесни за монтиране от другите видове климатици. Например свързването на външните и вътрешните тела обикновено изисква единствено дупка с размер 5 сантиметра през стената за изолационната тръба. Освен това повечето производители на този вид системи предлагат свързващи изолационни тръби с най-различна дължина. Тоест, ако е необходимо, можете да поставите външното тяло на цели 15 метра (или повече, в зависимост от модела), от изпарителя във вътрешното тяло. Това позволява да се охлаждат стаи, намиращи се в предната част на сграда, посредством компресор, монтиран на по-подходящо или незабележимо място извън сградата.

В сравнение с други добавяни впоследствие системи, мини-сплит климатиците предлагат повече гъвкавост по отношение на вариантите за интериорен дизайн. Вътрешните тела могат да бъдат видят от тавана, монтирани в окачен таван, или закачени на стена. Предлагат се и подови модели. Повечето вътрешни тела са с дебелина от около 18 cm и обикновено се предлагат с елегантни и високотехнологично изглеждащи външни обвивки. Много от тях идват и с дистанционни управления, които улесняват включването и изключването на системата, когато тя е поставена високо на стена или окачена от таван.

Недостатъци

Монтиращите лица трябва да определят точния необходим размер на всяко вътрешно тяло и да преценят правилно коя е най-добрата позиция, където то да бъде монтирано. Твърде големите или неправилно разположените вътрешни тела могат често да доведат до твърде ранно автоматично изключване, което хаби ненужно енергия и не осигурява нужната температура или нужния контрол на влажността на въздуха. Твърде голямата система също така е по-скъпа за закупуване и използване.
На някои може да не им хареса външния вид на вътрешните тела от системата. Трябва да има и място в близост до външното тяло, където да се оттича кондензиралата се вода.

Друг недостатък на климатиците е, че те изсушават въздуха в помещението, създават въздушни течения, въздухът в помещението не е с еднаква температура, образуват се топли и студени зони в зависимост от това къде е монтиран климатика, а ако климатикът е монтиран така, че да духа въздуха върху местата от помещението където стоите най-често, това води до голям дискомфорт.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.