Ако обмисляте дали да закупите система за водно отопление за вашия дом или бизнес, трябва да знаете защо водното отопление е най-удобния и икономически ефективен избор за дома ви. Водното отопление е не само гъвкаво, удобно и икономично, но може и да се пасне и да се сложи в почти всеки вид жилище.

Системата за водно отопление има много предимства, които ще разгледаме в тази статия.

Комфорт, комфорт, комфорт.

Няма друг вид отопление, което да дава толкова комфорт като водното. Когато избирате отоплителна система за вашия дом, комфортът трябва да е най-важния фактор. Все пак става въпрос не само за вашия комфорт, но и за комфорта на вашите любими хора и на вашите приятели. Вашата система за водно отопление ще ви предостави съвсем нова перспектива, докато дефинирате комфорта във вашия дом.

Средностатистическият собственик на сграда не се замисля много за последиците от избора му на отоплителна система. Много от тях считат тези системи за необходима, но скучна част от сградата. Когато се орязват строителните бюджети, често се правят компромиси по отношение на отоплителната система за да се спестят пари за други, по-впечатляващи удобства и екстри.

Поддържането на комфорт не става с доставяне на топлина до тялото. Всъщност то се постига чрез контролиране на това как тялото губи топлина. Когато условията в помещението позволяват на топлината да напуска тялото на даден човек със същата скорост, с която тя се създава, тогава този човек се чувства комфортно. Ако топлината се отделя по-бързо или по-бавно, отколкото се създава, се чувства дискомфорт в някаква степен.

Как всъщност се отразява на комфорта ви

Вътрешната среда в дадено помещение значително въздейства на процесите, чрез които тялото губи топлина. Например повечето хора няма да се чувстват комфортно в стая, в която има множество студени повърхности, като например големи прозорци, дори ако температурата на въздуха в стаята е 21 ºC. За да бъде оптимален комфорта, вътрешната среда в помещението трябва да предоставя точния баланс между температурата на въздуха, средната температура на повърхностите, и относителната влажност на въздуха, за да е в хармония с различните процеси, посредством които тялото отделя топлина.

Правилно проектираните системи за водно отопление контролират както температурата на въздуха, така и на повърхностите в стаите, за да поддържат оптимален контрол. Водните излъчватели на топлина, като например подовете или тавани, в които има системи за лъчисто отопление, повишават средната температура на повърхностите в стаите. Понеже човешкото тяло е особено чувствително на загубата на лъчиста топлина, тези излъчватели на топлина чувствително подобряват комфорта. В сградите с водно отопление е и по-лесно да се поддържат нива на влажност на въздуха, даващи комфорт на обитателите.

Ето няколко от тези предимства:

  • Топлината се разпределя равномерно из целия дом и така студените места биват почти изцяло премахнати.
  • Чист въздух. Ако се отоплявате с климатици, може би вече знаете, че дори и след профилактика климатиците замърсяват въздуха в помещението, защото при профилактика се почиства само най-горният слой от топлообменника на климатиците.
  • Естествена влажност на въздуха в помещенията. Климатиците, а и всички отоплители с вентилатор, изсушават въздуха в помещенията много повече от радиаторите или водното подово отопление.

Водното отопление предоставя топлина по същия начин като природата – чрез естествена конвекция и излъчване. То не изсушава въздуха поради създавани на неприятни течения и не създава влажност, твърде горещи зони или шум. То е форма на отопление, при която не се създава никакъв прах или алергени, което го прави идеално за хора, страдащи от заболявания като астма.

Надеждност

Запечатаната водна система съдържа много малко движещи се части. Ако се използват качествени компоненти и монтажът бъде извършен от експерти, системата следва да не се нуждае от поддръжка в продължение на години, понеже има много малко неща, които могат да се повредят. Системата се монтира веднъж и след това не изисква да ѝ се отделя още време.

Ефективност:

С оглед на постоянно растящите цени на енергията и все по-голямото търсене на отоплителни опции, които са по-добри по отношение на опазването на околната среда, енергийната ефективност трябва да е приоритет за собствениците на домове. Намалената консумация на енергия не само се отразява добре на околната среда, но и ви дава директна полза поради спестените пари от намалените разходи за отопление.

Отоплявани с гореща вода поставки за кърпи

Освен че са луксозна добавка към вашата баня, отопляваните поставки за кърпи правят така, че кърпите остава сухи, тоест те са по-хигиенични за по-дълго време, и изискват по-малко пране и сушене, което има позитивно влияние на околната среда.

Водните системи са тихи

Отоплителните системи за локално парно са безшумни, защото за разлика от климатиците, при тях няма вентилатор и няма шумове от спирането и пускането на климатика.

Водните системи са по-издържливи

Една чугунена водна система обикновено има експлоатационен живот от 25 и повече години, както поради използвания материал, така и заради малкия брой движещи се части. Ако трябва отново да ги сравним с добре познатите ни климатици, те често се развалят, особено след като им изтече гаранционния период.

Множество опции по отношение на монтирането:

Множество опции по отношение на монтирането на водно отопление позволяват на собствениците на жилища да проектират система, която да е специално направена да отговаря на техните индивидуални нужди.

Множество опции по отношение на дизайна

Водното отопление предлага почти неограничени възможности за задоволяване на нуждите по отношение на комфорта, използването, естетическите вкусове и бюджетните ограничения за почти всяка сграда. Една и съща система може да предоставя отопляване на помещенията, битова топла вода и специализирани функции като отопляване на плувни басейни. Системите от този вид намаляват разходите за монтиране понеже се елиминират еднаквите излишни компоненти като повече от един източник на топлина, системи за изхвърляне на отработените газове, електрическо окабеляване и компоненти за подаване на гориво.

Както виждате, модерното водно отопление има много предимства. Подходящите дизайни могат да ви помогнат да максимизирате тези предимства посредством проектиране на система, която да отговаря идеално на нуждите на вашата сграда.

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.