В днешният свят, където опазването на околната среда е важен приоритет, собствениците на жилища постоянно търсят начини за начини за намаляване на отделянето на замърсяващи въздуха вещества и за увеличаване на енергийната ефективност на домовете им.

Климатичните системи стават все по-популярни и с прогреса на технологиите те стават все по-енергийно ефективни. Климатичните системи са популярни сред съвременните строители на жилищни сгради. Ако сте собственик на жилище, който обмисля монтирането на климатик или замяната на стар с по-модерен климатик, може би имате въпроси по темата.

По-надолу е изложен списък от често задавани въпроси относно монтирането и поддръжката на климатици.

Какво е BTU?

BTU е съкратено от British thermal units или преведено на български – Британски топлинни единици, използва се за измерване на мощността на климатиците. 1 kW е равен на 3412 BTU.

Какво е SEER?

SEER e съкратено от Seasonal energy efficiency ratio, което на български означава съотношение за сезонна енергийна ефективност и измерва съотношението между консумираната и произведената енергия в режим на охлаждане за цялата година.

Какво е SCOP?

SCOP e съкратено от Seasonal energy efficiency ratio, което на български означава съотношение за сезонна енергийна ефективност и измерва съотношението между консумираната и произведената енергия в режим на охлаждане за цялата година.

Колко често трябва да почиствам филтъра на климатика?

Препоръчва се да почиствате своя филтър на всеки 2 седмици, особено през сезоните, когато климатикът се използва повече.

Как мога да намаля разходите за ток от климатик?

Има редица мерки, които може да вземете, за да намалите месечната си сметка за електричество.

  • Една от лесните от тях е да променяте зададената температура на вашия термостат. Ако системата не трябва да работи толкова усилено за постигане на желаната температура в къщата, ще спестите енергия и пари. Затова през лятото задавайте малко по-висока температура, а през зимата – малко по-ниска.
  • Монтиране на таванни вентилатори е друг чудесен начин за намаляване на енергийните разходи. Монтирането на таванни вентилатори води до по-добра циркулация на охладения от климатика въздух или на топлината из стаята. Освен това ще можете да сменяте посоката на въздушния поток в зависимост от сезона. През зимните месеци най-оптимално е да настроите перките на вентилатора да се въртят в посока на часовниковата стрелка, за да избутват топлия въздух надолу от нивото на тавана. През лятото настойте перките да се въртят в обратната посока.
  • Използвайте таймера за настройка на вашия термостат така че системата да не работи и харчи енергия когато не сте вкъщи.

Има ли причина за замръзването на моя климатик?

Да, това е често срещано явление и има няколко възможни причини за възникването на този проблем. Една от тях е теч в тръбите за хладилния агент в системата. Мястото и причината за теча ще ви укаже да ли трябва да замените или да поправите системата си.

Друга възможна причина е, че изпарителната намотка е мръсна. Проблемът е подобен на този, когато въздушният филтър е мръсен, по това, че вероятно ще забележите, че системата не работи ефективно и не отоплява дома ви както трябва. За решаването на тези проблеми се изисква помощ от страна на местните експерти в сервизното обслужване.

Какво се има предвид под качество на въздуха в затворени помещения? Какво причинява замърсяване на въздуха в затворени помещения?

Макар че качеството на въздуха навън винаги е било основен фокус на изследванията на състоянието на околната среда, в последните години качеството на въздуха в затворени помещения започна да се обсъжда по-сериозно. Качеството на въздуха в затворени помещения се определя от количеството замърсители във въздуха във вашия дом, нивото на влажност и нивата на вентилация. Наличието на замърсяващи въздуха вещества във вашия дом може да се дължи на няколко причини. В този списък, който не е изчерпателен, се включват килимите, тапицираните мебели, завесите, почистващите продукти, освежителите на въздуха, боята, използвана в дома, и газовите уреди. Тоест всяка вещ във вашия дом, която отделя газове,създава замърсители на въздуха, които могат да намалят качеството на въздуха във вашия дом.

Как мога да подобря качеството на въздуха в помещенията от моя дом?

Има няколко възможни стратегии, които можете да следвате, за да подобрите качеството на въздуха в помещенията във вашия дом.

  • Премахнете праха и мръсотията от вашия дом посредством почистване, включително с прахосмукачка, поне веднъж седмично.
    Отворете прозорците си! Макар че модерните домове и Климатици са проектирани да са енергийно ефективни и да филтрират въздуха във вашия дом, не забравяйте, че ако не вкарвате свеж въздух отвън, количеството замърсители на въздуха ще се увеличи и въздухът вътре в помещенията може да стане застоял.
  • Направете профилактика на климатиците си. Въпреки че климатиците разполагат с филтри, те не са достатъчно фини за да уловят замърсителите в дома ви, това е така, защото филтрите на климатиците трябва да пропускат достатъчно въздух, за да работи климатика ефективно и икономично. Въпреки, че има филтър, топлообменникът зад филтъра се замърсява, а през него циркулира всичкият въздух който минава през климатика и затова и въздухът в помещението ви се замърсява.
  • Следете нивото на влажността на въздуха във вашия дом. Ако то е твърде високо, това може да увеличи концентрацията на частици и микроби във въздуха. Следенето на нивото на влажността може да помогне за намаляването на замърсителите на въздуха в затворени помещения.

Какъв е размер климатик да избера?

Може би си мислите, че колкото по-голяма е стаята, толкова по-голям трябва да е климатика за нея, но това невинаги е така. За да получите точна оценка относно това какъв размер климатик ви е нужен може да се наложи да се обърнете към лицензиран професионалист за помощ. Правилното оразмеряване на климатиците е важно, за да работят те добре. Ако монтирате по-малки климатици от нужното, те няма да ви вършат добра работа, но и по-големите от нужното климатици също не работят добре, въпреки че успяват да затоплят или охладят помещението до зададената температура.

Да ремонтирам ли климатиците си или да ги подменя?

Ако климатиците ви са стари и имат нужда от постоянни ремонти, може би е време да ги смените с по-модерни и енергийно ефективни модели. Средно, живота на климатиците е между 10 и 20 години в зависимост от марката им и колко често се използват. Може да ви е от полза да се свържете с лицензиран професионалист, за да обсъдъте вашата специфична ситуация.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.