Какво представляват дървесните пелети?

Дървесните пелети са с цилиндрична форма и са направени от пресовани дървени стърготини, които често са отпадния продукт на дървообработващата индустрия (например в дъскорезниците). Те се слепват заедно от естествения лигнин, съдържащ се в сухата дървесина. Лигнинът прави дървесината по-здрава, а освен това я прави по-хидроустойчива. Пелетите са с много ниска влажност (по-малка от 10%),което помага за поддържането на ефективността при горене, понеже при изгарянето на дадено гориво всичката вода в него трябва да се изпари преди да може да се извърши изгарянето. Този процес изисква енергия и поради това намалява цялостната ефективност на системата. Освен това пелетите са с много висока плътност. Тези две качества ги правят добър енергиен източник.

Устойчив енергиен източник ли е суровината, от която се произвеждат пелетите?

Понеже дървените стърготини, от които се произвеждат пелетите, са биологичен продукт, идващ от дъскорезници или от управлявани гори, където се засаждат нови дървета, за да заменят всяко отсечено, те са класифицирани като устойчив „въглеродно неутрален“ източник на гориво.

Лесно ли е да се закупят дървесни пелети в България?

Да. Дървесни пелети се продават от редица производители и специализирани доставчици. Ние също можем да ви доставим качествени пелети.

Как се доставят дървесните пелети?

Пелетите се доставят обикновено в чували по 15 кг.

Ще трябва ли ръчно да зареждам котела с дървесни пелети?

Ако бункерът за пелети е единственото устройство за съхранение, което се използва, то той ще трябва да се пълни ръчно с доставяни на чували пелети.

Как ще знам, че бункерът изисква презареждане на горивото и колко често ще трябва да се прави това?

Ако се използва само бункер за пелети, предназначен за ползване вътре в сгради, то котелът ще спре автоматично когато нивото на пелетите в него достигне минимума. Но за да се избегне това, нивото на пелетите в бункера трябва да се проверява редовно и да се добавят още в него когато е нужно – обикновено това е нужно да става веднъж или два пъти седмично. При нормално ползване на котел с мощност 26kW 3 тона пелети ще стигнат за около година.

Как се съхраняват дървесните пелети?

Дървесните пелети винаги трябва да се съхраняват на сухо място. Трябва да се вземат необходимите мерки да се избегне това те да имат какъвто и да е контакт с вода. Всички външни складове трябва да бъдат затворени и защитени от проникването на дъждовна вода.

Как работи пелетния котел?

При включване шнекът подава дървесните пелети от бункера към горелката, която се запалва чрез запалващ елемент или ръчно. Мощността на горелката се настройва автоматично (модулира) за постигане на зададената температура посредством контролиране на темпото на подаване на пелети. Вентилаторът в горелката придвижва горещите газове, получени от горивото, в котела. След това топлинната енергия бива трансферирана в вода от централната отоплителна система, която след това циркулира из къщата и достига до радиатори и/или подово отопление.

Шумен ли е пелетния котел по време на работата си?

Шумът от пелетните котли идва от вентилатора на горелката и от падането на самите пелети в горелката. Макар комбинацията от тези две неща да не е особено шумна, , пелетният котел не е подходящ за монтиране в „обитаеми“ стаи от къщата като кухня или перално помещение.

Колко място е необходимо за монтирането на котела и бункера към него?

Около котела трябва да има достатъчно място за обслужването му и за поддръжката му,, но това зависи и от размерите на пелетния котел, който сте си избрали. Обикновено е необходимо да има свободно място с размер 1700 mm x 1500 mm от площта на дома, за да се постави там котела/бункера и да се осигурят необходимите свободни пространства около тях.

Може ли пелетен котел да бъден монтиран извън сграда?

Не. Пелетните котли задължително се монтират на място, където няма влага, заедно с придружаващия ги бункер за пелети. Котелът може да бъде в спомагателна сграда, но е абсолютно задължително да не бъде изложен на атмосферните условия навън (т.е. да не се намира под навес за коли или брезентов навес).

С каква отоплителна система може да се използва пелетния котел?

Пелетните котли могат да се използват със системи с две тръби, изцяло задвижвани с помпи, които са или отворени, или затворени, , и използващи радиатори, вентилаторни конвектори, лири за баня или подово отопление.
Затворените отоплителни системи трябва да включват разширителен съд с подходящ размер, манометър и одобрен пълнещ клапан.

За колко големи отоплителни системи са подходящи пелетните котли?

Пелетни котли се доставят с всякакви мощности за всякакви по размер обекти, а за по малки обекти, като отопление на 2 малки стаи например имаме техническо решение за това, че котелът ще е твърде голям. За тези обекти трябва да се монтира буферен съд.

Възможно ли е да се монтира пелетен котел като заместващ котел в вече съществуваща отоплителна система?

Да, пелетни котли се монтират на всякакви съществуващи отоплителни системи стига те да са изправни и проверени от наш специалист.

Как трябва да бъде оразмерен пелетния котел?

Както при всички котли, трябва да се извърши цялостно изчисляване на загубата на топлина в къщата, за да се определи топлинната мощност, която трябва да има котела при проектните условия. Ако отоплителната система включва циркулация до резервоар за гореща вода, то при определянето на крайната топлинна мощност, която трябва да има котела, трябва да се отчете, че част от енергията ще се изразходва за нагряване на битова топла вода.

Каква ще е температурата на водата, загрявана от пелетния котел?

Температурата на водата от котела може да се променя от настройките му, но не трябва да надвишава 95oC.

Какъв вид димоотходна система се изисква за пелетен котел?

Пелетни котли се монтират на всякакви комини, стига те да са изправни и светлият отвор на комина да не е по-малък от диаметъра отвора за димоходната тръба на избрания от вас котел.

Колко често пелетният котел изисква почистване?

Това зависи от качеството на пелетите с които ще зареждате пелетния си котел, но като цяло, пелетите отделят много по-малко пепел от дървата и затова пелетните котли се почистват по-рядко. Друг важен фактор за това колко често се почистват пелетните котли е колко пелети използвате, което зависи от това колко часа в денонощието ще работи котела и до каква температура ще се затоплят помещенията. В повечето случаи, пелетните котли се почистват веднъж или два пъти седмично. Повечето от пепелта ще се натрупва в лесно достъпния съд за пепел, намиращ се в горивната камера.

Могат ли да се закупуват отоплителни системи с пелетни котли с финансиране по програмата за енергийна ефективност – REECL?

Да, могат, средствата се отпускат от избрани банки, при преференциални условия.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.