Искате ли да научите повече за това как Слънцето може да ви помогне да покриете отоплителните нужди на вашия дом без да натоварва бюджета ви? Днешните соларни системи не само поддържат водата в плувни басейни топла – те могат и да затоплят голяма част от битовата вода на вашия дом. Популярността им се увеличава поради няколко причини.

Соларните системи са надеждни, гъвкави и незамърсяващи околната среда, понеже използват възобновяема енергия от Слънцето, а също така и ви пестят много електричество. Знаете ли, че соларните системи работят добре при множество различни климати? Някои техни приложения, като например затоплянето на водата в басейни, имат отлична рентабилност в наши дни.

Ако желаете да научите повече за соларните системи, предназначени за вашия дом или басейн, настоящата статия е едно добро начало. От нея ще научите как работят соларните системи, как се използват, техните предимства, и как да закупите такава система. Соларната система е сериозна, но и оправдана инвестиция. Тя може да намали месечната ви сметка за електричество, като в същото време ще допринесе за опазването на околната среда?

Какво представлява соларната система?

Соларните системи, наричани още соларни отоплителни системи, нагряват битовата вода в домакинството и отопляват плувни басейни без да вредят на околната среда. Системите събират слънчевата енергия в течност. След това тази течност прехвърля пряко или непряко слънчевата топлина във вашата битова вода, или във вашия басейн.

Соларните системи са добра инвестиция за вас и вашето семейство. Соларните системи са икономически ефективни за множество приложения през експлоатационния живот на системата. Въпреки че соларните системи изискват по-голяма начална инвестиция от конвенционалните системи за нагряване на вода, „горивото“, използвано от тях, е безплатно – слънчевата светлина.

Соларните отоплителни системи могат да се използват при всякакъв климат. За да се възползвате от слънчевата енергия обикновено е необходимо да имате място, което не е засенчено и гледа на юг, югоизток, или югозапад, като например покрив. Какъв вид система може да изберете, включително това какъв вид колектор, зависи от няколко фактора. Сред тях са разположението на дома ви, какво монтиране може да се направи, цената и как желаете да се използва вашата соларна система.

Кои са основните компоненти на една соларна система?

Соларните системи са изградени от слънчеви колектори, и всички такива системи освен тези, използвани за затопляне на басейни, имат някакъв вид устройство за акумулиране на енергията. При системите за басейни самият басейн служи за акумулиране и филтрационната помпа на басейна циркулира водата на басейна през колекторите. Активните системи имат и циркулационни помпи и управления. Видовете слънчеви колектори, които се използват в жилища, са два: плоски колектори и колектори с вакуумни тръби.

Плоските колектори са най-разпространите. Глазираните плоски
колектори представляват топлоизолирани и устойчиви на атмосферни влияния кутии, които съдържат тъмна абсорбираща плоча, поставена под един или повече капаци, направени от стъкло или пластмаса (полимер). Неглазираните плоски колектори са просто тъмна абсорбираща плоча, направена от метал или полимер, без капак или ограждащи елементи. Неглазираните плоски колектори, направени от полимерни материали, обикновено се използват в соларни системи за отопляване на басейни.

Колекторите с вакуумни тръби обикновено се състоят от успоредни редици от прозрачни стъклени тръби. Всяка тръба се състои от външна тръба от стъкло и от метална абсорбираща тръба, прикачена към перка. Върху перката е нанесено покритие, което абсорбира добре слънчевата енергия, но възпрепятства загубата на енергия поради излъчване на топлина. От пространството между стъклените тръби и металните тръби се изтегля въздуха , за да се получи
вакуум, което елиминира загубата на топлина поради топлопроводимост и конвекция.

Соларните системи използват помпи за циркулацията на незамръзваща топлопренасяща течност от серпентината на бойлера през колекторите.

Как са се подобрили соларните системи през годините?

Ефикасността и надеждността на соларните отоплителни системи и слънчевите колектори се е подобрила изключително много от първата част на 70-те години на 20-и век досега, а цените им са спаднали значително. Подобренията в материалите и по-привлекателните дизайни също са помогнали за това те да станат по-успешни. За глазиранието в наши дни се използва закалено стъкло с ниско съдържание на желязо вместо обикновено стъкло. Подобрената топлоизолация и издържливите селективни покрития на абсорбиращите елементи са довели до по-висока ефективност и спомагат за намаляване на разходите през целия експлоатационен живот.

Защо да инвестирам в соларна отоплителна система?

Първият въпрос, който много хора задават, когато обмислят разход за дома, е, “Колко ще струва?” Отговорът зависи от вида на системата, но повечето соларни системи струват между 2000 лв. и 4500 лв., за бойлери от 80 до 500л. Въпреки че това обикновено е повече от цената на конвенционален електрически бойлер, днешните соларни отоплителни системи са икономически ефективни, ако отчетете всички ваши разходи за енергия през целия живот на системата. Вашите месечни сметки за електричество ще са по-ниски и по-предсказуеми през целия период, в който ще сте собственик на къщата.

Също така соларните системи ще ви предпазят от нарастващите цени на тока в течение на времето. Инвестицията в соларна отоплителна система може също така да увеличи стойността на вашия дом, ако решите да го продавате. В много случаи цялата първоначална инвестиция за закупуване на системата ще ви бъде възстановена, когато продадете вашия недвижим имот.

Друга от важните причини за инвестиране в соларна система е нематериална. Когато купите соларна отоплителна система, по този начин вие подкрепяте технологии, които са добри за околната среда. Вие правите съзнателно и отговорно решение да помогнете за намаляването на вредните емисии, създавани от изкопаемите горива, като в същото време качеството на живота ви не страда по никакъв начин.

Колко ще помогне на околната среда моята соларна отоплителна система?

В зависимост от вида на използваното конвенционалното гориво замяната на електрически бойлер със соларна система може да доведе до компенсиране на от 40 до 100% от емисиите въглероден диоксид, отделяни от модерна кола, Въглеродният диоксид задържа топлина в атмосферата, като допринася за парниковия ефект, който изменя климата на планетата и нейните екологични системи. Използването на соларна енергия вместо невъзнобновяеми горива може също така да намали емисиите на азотни оксиди и серни диоксиди, които са компоненти на смога.

Добро място за соларна система ли е моя дом?

Първото нещо, което трябва да се отчете при изграждането на соларна система, е местоположението. Ако вашата къща е на място, където има зони, които не се намират в сянка, и е с южно изложение, тя е добър кандидат за соларна отоплителна система. Ако на покрива ви няма достатъчно място, можете да монтирате системата на земята.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.