Научете как да спестите пари и енергия през лятото.

За повечето жилища в региони с топъл климат, климатикът изразходва повече енергия от всичко друго – до 70% от сметката за ток през лятото според някои оценки. Но има методи, чрез които повечето хора могат да намалят този товар, като изменят своите навици по отношение ползването на климатик. Представяме ви най-големите грешки при използването на климатик и начини за намаляване на неговото използване и сметките за ток.

Грешка №1: Закупуване на твърде голям климатик

По-голямото невинаги е по-добро. Много хора са склонни да закупят по-голям климатик, защото считат, че той ще охлажда дома им по-бързо. Но твърде големият климатик няма да генерира еднаква температура навсякъде и няма да намалява влажността. Освен това той работи неефективно, защото ще се включва и изключва твърде бързо. Разбира се, възможно е и климатикът да е твърде малък за постигане на нужното охлаждане за дадено пространство.

Грешка №2: Скриване на климатика

Климатикът може да не е красив, но и големите сметки за ток през лятото не са красиви. Не се опитвайте да скривате климатиците зад храсти или други растения. Това ще пречи на вентилацията, ще води до затлачване на кондензаторните намотки и ще доведе до това, че климатикът ще работи по-неефективно.

Грешка №3: Пренебрегване на поддръжката

Впечатлението, че климатиците не се нуждаят от много поддръжка, е измамно. Много собственици на домове пренебрегват извършването на основните дейности по поддръжка, които могат да подобрят ефективността и комфорта и да удължат живота на климатика. Почиствайте филтрите поне веднъж на всеки две седмици. Ако климатикът се използва постоянно или филтрира много прах и косми от домашни любимци, проверявайте филтрите по-често. Правете профилактика веднъж годишно. Проверявайте прозоречните уплътнения около климатиците в стаите веднъж годишно.

Грешка №4: Почистване на филтрите

Почиствайте филтрите поне веднъж на всеки две седмици. Ако климатикът се използва постоянно или филтрира много прах и косми от домашни любимци, проверявайте филтрите по-често.

Грешка №5: Оставяне на климатика да работи през целия ден

Използвайте индивидуален таймер за започване на охлаждането на дома преди да се приберете от работа. Това е по-евтино и по-ефективно от това да оставяте климатика да работи през целия ден въпреки слуховете, в които се твърди обратното.

Грешка №6: Намаляване на температурата твърде много

Ако се чувствате комфортно при 25 градуса, не задавайте на термостата температура от 21 градуса, когато се приберете вкъщи. Това няма да смъкне температурата до 25 градуса по-бързо (освен ако климатикът Ви има мощен режим и използвате него). Климатикът просто ще подмине ниво 25 градуса и ще изхаби още повече енергия за постигане на ненужно ниски температури.

Грешка №7: Нямате щори или завеси

Ярката слънчева светлина е основен враг на вашия климатик. Ако свалите щорите и дръпнете завесите така, че да блокират слънчевите лъчи, ще защитите вашето пространство и от слънчевата топлина.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.