1.Начина на производство на пелетите

Дървесните пелети се произвеждат чрез горещо екструдиране на пресовани дървени стърготини, които са получени при обработката на естествена изсушена дървесина. Компактността на материала се дължи на лигнина, който се съдържа в самата дървесина и позволява производството на пелети да се извършва без използване на лепила или адхезиви.

2. Разнообразието на пазара

Пазарът предлага различни видове пелети, чиито характеристики варират в зависимост каква комбинация от дървесина е била използвана. Диаметърът варира между 6 mm и 8 mm, а стандартната дължина е в диапазона от 5 mm до 30 mm.

3. Плътност и влажност

Висококачествените пелети имат плътност между 600 kg/m3 и 750 kg/m3, влажността им е между 5% и 8% от теглото.

4. Екологичност

Дървесните пелети са екологично гориво. Посредством тях се оползотворяват в максимална степен отпадъците от дървесината, а в същото време те дават по-чисто горене, отколкото е възможно при използването на изкопаеми горива.

5. Калоричност

Пелетите имат и технически предимства. Висококачествената дървесина има калоричност от 4.4 kW/kg (при 15% влажност, т.е след около 18 месеца сушене), то при пелетите тази стойност е 4.9 kW/kg.

6. Как да съхраняваме пелетите

За да е сигурно, че ще горят добре, пелетите трябва да се съхраняват на сухо място и да се пазят от замърсяване.

7. Различните разфасовки

Пелетите обикновено се продават в чували от по 15 kg, което ги прави лесни за складиране.

8. Поддръжка

Колкото по-ниско е качеството на горивото, толкова по-зле ще гори и толкова по-често ще трябва да почиствате вътрешните части като например скарата или горивната камера.

9. Размери на пелетите

Пелетните пещи използват за гориво само пелети с диаметър 6-8 mm и дължина е в диапазона от 5 mm до 30 mm.

10. Достъпност

В последно време предлагането на пелети от дистрибуторите е станало много добро. Броят на производителите и дистрибуторите, които правят свои сайтове в Интернет, става все-голям. Надяваме се, че това означава, че цената на пелетите ще намалее поради по-голямата конкуренция и те ще станат по-широко достъпни.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.