Уредите за контрол на температурата в различни помещения са изключително често срещани не само в жилищни кооперации и търговски обекти, но и в промишлени и индустриални предприятия. Тяхното значително подобрение откъм енергийна ефективност и екологичност в последните години ги прави изключително търсени на пазара. Един от тези уреди е термопомпата, която се отличава с възможността за избор между много разновидни функции с различни предназначения и особености.

Какво представлява термопомпата?

Термопомпата е част от домашната система за отопление и охлаждане и се инсталира извън дома ви. Подобно на начина по който функционира климатикът, тя притежава възможността не само да охлади дома ви, но също така е в състояние да осигури топлина. Тези устройства се захранват с електричество и пренасят топлина с помощта на хладилен агент, за да осигурят комфорт през цялата година. Тъй като те се справят както с охлаждане, така и с отопление, собствениците на жилища често не трябва да инсталират отделни системи за отопление в домовете си. При по-студен климат към вътрешния вентилаторен конвектор може да се добави електрическа лента нагревател за допълнителни възможности.

Термопомпите не изгарят изкопаеми горива като пещите, което ги прави по-екологични. Освен това, те са известни със своя висок коефициент на енергийна ефективност (COP) при работа, тъй като могат да осигурят отопление или охлаждане с по-малко потребление на енергия в сравнение с традиционните уреди за контрол на вътрешната температура. Те могат да се използват успоредно с други системи за отопление или охлаждане, като пещи или климатици, като тяхната комбинация може да спомогне повишаване на енергийната ефективност и намаляване на общите енергийни разходи.

Кои са основните видове термопомпи, от които да избирате?

При избора на такъв тип механични устройства има няколко основни опции. Моделите вода-вода, високотемпературни, моноблок, сплит система и въздух-вода са основните видове, които са използвани за отопление и охлаждане на домове и сгради. Въпреки че всички работят на един и същ основен принцип за пренос на топлина, има някои ключови разлики между тях. Ето и едно подробно сравнение на техните функции и приложения, което е важно да вземете предвид, когато правите своя избор:

  • термопомпи вода-вода – този вид механични устройства използват източник на вода, като езеро или кладенец, за да извличат топлина. Те пренасят енергията от водоизточника към хидравлична отоплителна система, която може да се използва за осигуряване на лъчисто подово отопление или за загряване на вода за битови нужди. Моделите от типа вода-вода са високоефективни и могат да осигурят до четири пъти повече отоплителна енергия от електрическата енергия, която консумират. Те са най-подходящи за райони, които са близо до голям воден басейн като езеро или река, който може да осигури топлина, която да бъде пренесена към хидравличната система;
  • високотемпературни – този вид помпи са проектирани да работят при по-високи температури от тези, при които функционират традиционните, което ги прави подходящи за отопление в по-студен климат. Те могат да осигурят нагряване до 80 градуса, което ги прави перфектният избор за използване в търговски и индустриални среди, където се изискват високи температури;
  • моноблокови – този вид механични устройства са въздушни термопомпи, които се състоят от едно външно тяло, което съдържа всички компоненти, необходими за отопление и охлаждане. Те са по-лесни за монтиране от традиционните помпи с въздушен източник, тъй като не изискват линии за хладилен агент или връзки между вътрешните и външните тела. В повечето случаи, те са и по-ефективен избор от традиционните въздушни помпи, тъй като не търпят никакви загуби на енергия от линиите за хладилен агент, които свързват вътрешните и външните модули.
  • термопомпи със split система – помпите със split система се състоят от два отделни блока: външен модул, който съхранява компресора и топлообменника, и вътрешен модул, който се състои от вентилатор и изпарител. Двете тела са свързани с линии за хладилен агент, които пренасят топлината между вътрешното и външното тяло. Опциите със split система са най-често срещаните, защото са масово използвани в жилищни или търговски обекти. Те са универсален, енергийно ефективен избор, притежаващи голяма мощност. Могат да се използват както за отопление, така и за охлаждане;
  • въздух-вода – този тип модели използват външния въздух като източник на топлина и пренасят топлината от въздуха към хидравлична отоплителна система. Могат да се използват за отопление, охлаждане и производство на топла вода. Много често те са по-малко ефективни от помпите с воден източник, тъй като притежават малко по-нисък коефициент на сезонна ефективност (SCOP) заради зависимостта си от температурата на външния въздух.

Заключение

Термопомпите вода-вода са идеален избор за райони с надежден източник на вода, тъй като наличието на воден басейн е условие за тяхното ефективно функциониране. Високотемпературните модели пък са най-подходящият избор, когато става дума за търговски и индустриални приложения, така че са за предпочитане, ако ще бъдат използвани в помещения, предназначени за производствени цели. Същевременно, моноблоковите са удобни и лесни за монтаж и са значително по-ефективни от традиционните модели с въздушен източник. Те са избор, който предлага удобство и спестяване на разходи. Моделите въздух-вода използват външния въздух като източник на топлина, но са една идея по-малко ефективни заради зависимостта си от външната температура, която може да ограничи тяхната функционалност. Термопомпите със split система са най-разпространеният вид, защото се използват в жилищни и търговски комплекси заради своята универсалност.

Нашите експерти, от които е съставен екипът на онлайн магазин Bulgarterm.bg съветват, при избора да вземете предвид определени характеристики, като климата в района, в който живеете, вашите енергийни нужди и квадратурата на дома ви, както и специфичните ви предпочитания относно отопление и охлаждане. Необходимо е да прецените към какъв енергиен клас ще се насочите, коя марка или производител има доказано качество, както и да определите цената, която бихте инвестирали, за закупуването на съответния продукт.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.