Термопомпите са енергийно ефективна алтернатива на котлите на ток и климатиците. Също като вашия хладилник термопомпите въздух вода използват електричество за пренасяне на топлината от студено място на топло място, което охлажда студеното място и затопля топлото място.

По време на отоплителния сезон термпопомпите пренасят топлина от студената околност на дома ви във вашата топла къща, а през сезона на охлаждане пренасят топлина от вашата охладена къща към топлата околност на дома ви.

Най-често срещания тип термопомпа е термопомпата с източник въздух, която трансферира енергия между вашата къща и въздуха навън. Високоефективните термопомпи също така изсушават въздуха по-добре от стандартните климатици, което води до по-малко разход на енергия и по-комфортно охлаждане през летните месеци. Но в последните години технологията, използвана в термопомпите с източник въздух, напредна до такава степен, че тя вече предлага валидно решение за отопляване на помещения, които се намират на място с по-студен климат.

Термопомпите са най-подходящи за отопление и климатизация, защото са най-икономични, предлагат високо ниво на комфорт и са напълно автоматизирани. Също така вътрешните тела на термопомпите са с ниски нива на шум.

Как работи термопомпата въздух-вода?

Термопомпата с източник въздух има три цикъла: цикъл на отопление, цикъл на охлаждане и цикъл на размразяване.

Цикъл на отопление

По време на отопляващия цикъл се взима топлина от въздуха извън сградата и се “напомпва” вътре в дома.

 • Първо, течният хладилен агент преминава през разширителния вентил, който го превръща в смес от течност и газ под ниско налягане. След това отива във външния топлообменник, който действа като изпарител. Течният хладилен агент абсорбира топлина от въздуха извън сградата и завира, като така се превръща в пара с ниска температура.
 • Тази пара преминава през четирипътния вентил и достига до колектора, който събира в себе си всичката останала течност преди парата да влезе в компресора. Парата бива компресирана, което намалява обема ѝ и повишава температурата ѝ.
 • Накрая четирипътният вентил изпраща газа, който е вече горещ, във намиращия се вътре в сградата топлообменник, който е кондензатора. Топлината от горещия газ се прехвърля във водата вътре в сградата, което кара хладилния агент да кондензира и да стане течност. Тази течност се връща в разширителния вентил и цикълът се повтаря.
  Цикъл на охлаждане

Цикълът, описан по-горе, се обръща за охлаждане на къщата по време на лятото. Устройството взима топлината от въздуха вътре в сградата и я отделя извън нея.

 • Както при отопляващият цикъл, течният хладилен агент преминава през разширителния вентил, който го превръща в смес от течност и газ под ниско налягане. След това отива във вътрешния топлообменник, който действа като изпарител. Течният хладилен агент абсорбира топлина от водата в сградата и завира, като така се превръща в пара с ниска температура.
 • Тази пара преминава през четирипътния вентил и достига до колектора, който събира в себе си всичката останала течност, и след това влиза в компресора. Парата бива компресирана, което намалява обема ѝ и повишава температурата ѝ.
 • Накрая газът, който е вече горещ, преминава през четирипътния вентил и достига до външния топлообменник, който действа като кондензатор. Топлината от горещия газ се прехвърля във въздуха извън сградата, което кара хладилния агент да кондензира и да стане течност. Тази течност се връща в разширителния вентил и цикълът се повтаря.

По време на охлаждащия цикъл термопомпата също така изсушава въздуха в сградата. Влагата от въздуха, който преминава през вътрешния топлообменник на вентилаторните конвектори кондензира на повърхността на топлообменника и се събира в тавичка, поставена в долната част на топлообменника. Тръба за кондензиралата течност свързва тази тавичка с отточната тръба на къщата или излиза извън къщата.

Цикъл на размразяване

Ако температурата навън спадне до нива, близки до или под температурата на замръзване на водата, когато термопомпата работи в режим Отопление, влагата във въздуха, преминаващ през външния топлообменник ще се кондензира и ще замръзне върху него. Количеството натрупан скреж зависи от температурата навън и от влажността на въздуха.

Натрупването на скреж е фактор който намалява ефективността на топлообменника, като намалява неговия капацитет да прехвърля топлина в хладилния агент. В даден момент скрежът трябва да бъде отстранен. За тази цел термопомпата ще превключи в режим Размразяване.

 • Първо четирипътният вентил превключва устройството в режим Охлаждане. По този начин се изпраща горещ газ към външния топлообменник да разтопи скрежа. В същото време външният вентилатор, който обикновено духа студен въздух през топлообменника, се изключва, за да се намали количеството топлина нужно за разтапянето на скрежа.

Определянето на това кога устройството да премине в режим Размразяване става по един от следните два метода:
Системата за размразяване при необходимост следи въздушния поток, налягането на хладилния агент, температурата на въздуха или на топлообменника, както и разликата в налягането в различни точки от външния топлообменник, за да засече натрупването на скреж върху него.
Размразяването по времеви график или по температура се стартира и изключва от предварително инсталиран и настроен вътрешен таймер или от температурен датчик, разположен на външния топлообменник. Цикълът на размразяване се повтаря през определен период от време.

От какво се състоят термопомпите въздух-вода?

Освен вътрешния и външния топлообменник, четирипътния вентил, разширителния вентил, компресора и тръбите, в системата има и вентилатори, които духат въздух над топлообменниците, както и допълнителен източник на топлина.

Като резервен източник на енергия, в отоплителните системи с термопомпи може да се добави и котел на дърва, ток, пелети и др.

Видове термопомпи с източник въздух

Повечето термопомпи са сплит системи – т.е. те имат един топлообменник извън сградата и един вътре. При пакетните системи обикновени и двата топлообменника, както и вентилатора, са проектирани навън.

Основни предимства на термопомпите с източник въздух

 • Ефективност. Термопомпите са най-евтиния източник на енергия за отоплението в дома ви, тъй като за всеки 1 kW консумирана енергия, получавате 3 kW или повече произведена енергия, в зависимост от възможностите на избраната от вас термопомпа.
 • Спестяване на енергия. Възможно е да намалите разходите си за отопление с до 80% ако направите избор от който и да е алтернативен метод за отопляване с електричество на термопомпа с източник въздух. Реалните спестени разходи ще варират в зависимост от възможностите на термопомпата и ефективността на вашата настояща домашна отоплителна система. Термопомпите не само отопляват и охлаждат дома Ви, те могат да затоплят водата за санитарни нужди в бойлера ви, което води до икономии на електроенергия.
 • Лесен монтаж. Термопомпите са по-лесни за монтиране от някои други видове системи за климатизация. Например за свързването на външното и вътрешното тяло обикновено се изисква само 6-сантиметрова дупка в стената за тръбното трасе, като разстоянието между вътрешната инсталация и външното тяло на термопомпите достига до 100 м. за някои модели.
 • Гъвкавост по отношение на интериорния дизайн. В сравнение с други системи за инсталиране термопомпите предлагат повече гъвкавост по отношение на интериорния дизайн. Могат да се монтират радиатори, лири за баня, водно подово отопление за отопление на обекта или вентилаторни конвектори за отопление и охлаждане, които могат да се монтират на тавана или да се окачат на стена. Предлагат се и подови модели.
 • Вентилаторните конвектори предлагат и дистанционно като опция за улесняване на включването и изключването на системата , когато е окачена от тавана, или просто за удобство.
 • Термопомпите с източник въздух генерират по-малко CO2, влияещ на климата, от конвенционалните отоплителни системи.
 • Термопомпите изискват минимално количество поддръжка.
 • Някои от тях могат да се използват за охлаждане през лятото.

Експлоатационни разходи на термопомпите въздух-вода

Енергийните разходи на една термопомпа може да се по-ниски дори от разходите за гориво на котел на дърва.

Очакван експлоатационен живот на термопомпата

Tермопомпите с източник въздух имат надежден експлоатационен живот между 20 и 30 години. Компресорът е критичния компонент в системата.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.