Когато става въпрос за отопление и климатизация хората искат едновременно да имат комфорт и да са енергийно ефективни. За да постигнат това те често търсят съвети и напътствия, както и методи тип “направи си сам”. Понеже интернет е основен източник на информация в наши дни, за много хора това е първата опция за намиране на това, от което се нуждаят.

Макар да е вярно, че част от информацията там е полезна, също така е вярно, че част от нея може да ви насочи в грешна посока. Ако търсите информация за отопление и климатизация е важно да сте наясно с митовете в областта.

Ето някои от най-разпространените митове, които се говорят за отопление и климатизация, както и няколко идеи какво трябва да правите вместо да ги следвате стриктно.

Пренастройване на температурата във вашия дом

Мит №1: Няма смисъл да се пренастройва температурата на отоплителната система или климатика когато излизате от дома си.

Реалност №1: Намаляването на зададената температура през зимата и увеличаването ѝ през лятото всъщност ще ви помогне да намалите сметката си за ток. Когато няма голяма разлика между температурата навън и тази вътре в помещението количеството консумирана енергия е по-малко. Хората често правят това, когато планират да отсъстват от дома си през целия ден или когато си лягат да спят. Тази опция е възможно да бъде пренебрегната понеже някои хора не считат, че малкият период от време ще окаже каквото и да е влияние на консумацията, или защото не искат да рискуват да се чувстват некомфортно когато се върнат вкъщи или когато се събудят. Истината е, че малките периоди от време оказват влияние на консумацията. Ако следвате тази практика температурата автоматично ще следва вашия дневен график.

Поддръжка

Мит № 2: Не си струва да извършвате редовно поддръжка на вашия климатик.

Реалност № 2: Някои хора считат, че това е загуба на време и пари, но всъщност е точно обратното. Ако редовно извършвате поддръжка на вашия климатик, това ще му помогне да работи по-дълго и по-ефективно. Извършването на дейностите по поддръжката води до това, че системата работи по-гладко и безпроблемно и в резултат консумира по-малко енергия. Дейностите по поддръжка могат да бъдат извършвани бързо и лесно и са за предпочитане пред това да трябва да се обаждате на специалисти за извършване на поправка при повреда или да сменяте цялата система, и определено са по-добрата опция в дългосрочен план.

Енергийно ефективни системи за отопляване и климатизация

Мит № 3: Гарантирано е, че енергийно ефективните системи във всички случаи ще намалят сметката за електричество.

Истина № 3: Макар енергийно ефективните системи да са по-добрия избор от гледна точка на опазването на околната среда, има и други фактори, които трябва да се отчитат. При закупуването на системата трябва да обърнете внимание на това за помещения с какви размери ще купувате климатик. Всеки дом е различен затова има различни правила относно размера и монтирането. Ако бъде извършено грешно, може да ви струва повече.
Високи температури

Вентилатори

Мит № 4: Използването на вентилатори намалява количеството енергия, използвано от климатика.

Истина № 4: Функцията на вентилатора е да създава циркулация на въздуха, не да го охлажда. Все още ще има нужда от същото количество енергия, за да може климатик да достигне зададената температура. Използването само на вентилатор ще спести енергия, но ако използвате и двете, това само ще увеличи разхода на енергия.

Многофункционалност

Мит № 5: Единственото, което климатиците могат да правят, е охлаждане.

Истина № 5: Всеки климатик има повече от една функция. Макар охлаждането на въздуха да е очевидна функция и основната причина хората да инвестират в тях, това не е единствената задача, която той поема. Климатикът също така е отговорен за намаляването на влажността на въздуха. Някои системи дори имат опция за използване само на функцията Изсушаване. По-голямата влажност води до това, че въздухът се усеща по-топъл, затова климатиците предотвратяват това.

Уреди за отопление

Мит № 6: Да използвате модерен електрически конвектор излиза по-евтино от това да се топлите на ток.

Истина № 6: Това е просто търговски трик който търговците си позволяват на база на оправданието, че модерните електрически конвектори разполагат с термостат. Да, термостатът пести енергия като не позволява на конвектора да работи след като достигне зоната Ви на комфорт (зададената температура), но и всички електрически вентилаторни печки които ще срещнете по магазините разполагат с такъв термостат, и това не означава че ще Ви излезе евтино.

Заключение

Тези митове демонстрират, че не може да вярвате на всичко, което видите в Интернет. Придобиването на познания относно това какво трябва и какво не трябва да правите на тема отопляване и климатизация ще ви помогне да поддържате системите да работят безопасно и ефективно. Преди да решите опитате каквато и да е новост, преценете неговите предимства и недостатъци или се свържете с професионалист, който ще може да ви даде допълнителни съвети.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.