Най-накрая – по-умен начин да си осигурите хлад

Прозоречните климатици съществуват от около 60 години и осигуряват така нужното облекчение през горещите летни месеци.  Но това винаги е било постигано с цената на сериозни недостатъци. Прозоречните климатици винаги са били големи, грозни, шумни и трудни за монтирани – или поне така беше досега.

Noria бе проектиран с идеята в него да липсват недостатъците на днешните прозоречни климатици.  Като се започне от красивия дизайн и лесното монтиране и се стигне до свързаността от разстояние и създаването на графици, Noria прави живота в дом с прозоречен климатик безпроблемен.  Интуитивният и използващ въртящо се копче интерфейс на термостата прави лесно използването му.  Smart функциите ви позволяват да управлявате Noria през Bluetooth и да изготвяте енергоспестяващи графици чрез вашия iPhone или Android смартфон.  Нископрофилният дизайн ви позволява да запазите изгледа от прозореца си и прави съхраняването му лесно. Режимът Свеж въздух вкарва въздух отвън по време на хладните нощи през юни и септември – дори централния климатик не може да ви даде това.

Спецификации  

Вид охлаждане: Охлаждане чрез компресиране на намиращ се в газово агрегатно състояние хладилен агент R410a, който опазва околната среда и озона.

Охлаждащ капацитет: 5,000 BTU/час.

Размер на помещението: До 15 квадратни метра.

Размер на прозореца: От 36 до 91 cm.

Вид на прозореца: Еднокрилни или двукрилни прозоречни рамки.

Ориентация при монтажа: Засега само хоризонтална.  Изследваме възможността за добавяне на вертикална ориентация в бъдеще.

Тегло: Около 13,5 кг.

 

Нископрофилен дизайн

Това, че Noria е значително по-малък от досега съществуващите климатици, означава, че гледката навън вече няма да бъде закривана.  Проектирането на климатика, за който предстои да бъде получен патент, изискваше авангардна симулация на динамиката на флуидите и години на оптимизация за получаването на крайната форма, предлагана от Noria, която намалява общия размер с 40%. Отлично проектираните вентилатори и вентилационна система са тихи и ефикасни. За разлика от другите прозоречни климатици, Noria насочва студения въздух нагоре към тавана, което създава конвекционен кръговрат, който предотвратява появата на твърде студени или твърде топли зони в стаята. Със своя капацитет от 5,000 BTU/час Noria е способен да охлади стая с размер 3×5 метра, а два климатика Noria могат да охладят помещение с размер до 30 кв. м.

Изцяло нов дизайн

Когато започнахме този проект, ние бяхме наясно, че прозоречният климатик има нужда от нещо повече от само една хубава решетка или управление чрез смартфон.  Цялостното потребителско изживяване трябваше да бъде преобмислено и Noria трябваше да бъде проектиран изцяло наново.  Нашият модерен и елегантен дизайн не само изглежда добре, но и решава проблемите, които потребителите имат с вече съществуващите дизайни на прозоречни климатици.

Лесен за монтиране

Климатикът Noria се предлага заедно със специален адаптер за рамката на прозореца, осигуряващ безопасно и лесно монтиране.  Първо се монтира адаптера, за да се създаде сигурно и отделено гнездо, в което се вкарва климатика Nokia и се закрепва неподвижно.  Вече няма да ви се пречка обемист обект на прозореца. Новаторската дръжка и заоблените страни също помагат при монтажа, махането и съхраняването.

 

Опростен потребителски интерфейс

Конструирали сме Noria така, че той да има едно единствено въртящо се копче, което контролира нещото, което ви интересува – температурата.  Слагате копчето и настройвайте термостата. Няма сложни режими или настройки. Потребителите могат да зададат график чрез приложения за iOS и Android, за да са сигурни, че няма да има периоди, през които използват повече енергия от необходимото.

 

 

Управлявайте Noria чрез смартфони iPhone или Android 

На Noria може да бъде зададен график от вашия iPhone или Android смартфон, което ще ви позволи домът ви да е вече хладен към момента, когато се приберете вкъщи, без да харчите електричество през целия ден. Нашето лесно за използване приложение ви позволява да управлявате няколко климатика Noria наведнъж.

Режим Свеж въздух

По време на хладните летни нощи Noria ви дава опцията да изключите компресора и да вкарате част от свежия въздух навън във вашия дом.  Само с едно натискане можете да вкарате свеж въздух в целия си дом.  Нещо повече, термостатът няма да позволи стаята да се изстуди твърде много докато спите.

 

Циркулация на въздуха из цялата стая

Noria е проектиран да насочва излизащия от него студен въздух нагоре, за да се смесва с топлия въздух по-долу по време на слизането си надолу.  Тази циркулация премахва прекалено топлите зони в стаята и в същото време предотвратява повторната циркулация на студения въздух, което подобрява комфорта и ефективността.

Лесно съхраняване

Ако използвате Noria в спалня, не трябва да го местите много, когато дойде есента.  Тънката форма на Noria му позволява да бъде съхраняван през сезоните, в които не се ползва, под леглото ви, или в гардероб.

 

Действащи прототипи

По време на двегодишната разработка на Noria ние извършихме голямо количество моделиране на топлинната производителност, за да постигнем най-малкия възможен размер.  След като произведохме множество прототипи на малки топлообменници, за да проверим точността на изчисленията ни, ние произведохме напълно функционален климатик от компоненти, изработени по поръчка съгласно нашите спецификации.

До момента сме проектирали и произвели два прототипа в пълен размер.  Единият от тях е топлинен прототип, който наистина действа и изпомпва топлина в обемите, за които сме го проектирали, а другият е прототип за тестване на потребителското ползване, на който пробваме неща, свързани с монтирането, уверяваме се, че въртящото се копче и светещата тръба функционират, и продължаваме да развиваме приложенията за iOS и Android, за да се уверим, че е налице интеграцията между софтуер и хардуер.

Често задавани въпроси

Възможно ли е Noria да бъде поставен във вертикално положение на прозорец?

Към момента Noria е проектиран така, че може да се поставя единствено в хоризонтално положение. Има редица инженерни проблеми, които трябва да се решат, преди да е възможно Noria да бъде поставят вертикално, като сред тях се включва смазването на компресора и капенето на кондензиралата вода. Но отчитайки отзивите по въпроса, които получихме от множество заинтересовани лица, в момента ние изследваме дали ще е възможно да включим тази опция в дизайна, когато пристъпим към производство. Но тези от вас, които обмислят да се включат във финансирането на проекта чрез Kickstarter, трябва да знаят, че за момента не можем да гарантираме, че монтирането вертикално ще е възможно.

На какъв вид прозорец може да се монтира Noria?

Noria може да се монтира на еднокрилни или двукрилни прозоречни рамки.

Какви трябва да са размерите на прозореца, за да може Noria да се сложи на него?

Noria може да се монтира на прозорци с ширина от 53 до 91 cm.

Трябва ли да махна мрежата от прозореца си преди да монтирам Noria?

Да, преди монтирането на Noria мрежата трябва да бъде махната или дръпната встрани така, че да не пречи.

Кога Noria ще може да се закупи в страната, в която живея?

Извършването на необходимото за покриването на всички законодателни изисквания и технически изисквания, свързани с електричеството, за всяка страна, ще отнеме време, затова към настоящия момент можем единствено да гарантираме, че ще доставяме Noria в САЩ и Канада.

Какъв вид филтър ще има Noria?

Noria ще има стандартен ситов филтър , който препоръчваме да се почиства веднъж на сезон. Функцията на филтъра е да предотвратява затлачването на изпарителните намотки с прах и той не е предназначен да подобрява качеството на въздуха в стаята по отношение на полена, праха и пушека.

Мога ли да управлявам Noria когато не съм вкъщи?

Не, към момента за Noria има единствено Bluetooth опция. Създаването на графици и задаването на температура чрез приложението ще работи само когато се намирате вкъщи.

Макар да разглеждаме възможността за свързване с Интернет чрез Wifi, това ще изисква значителни усилия и за момента не е на дневен ред, но е възможно в бъдеще да направим нещо в тази насока.

Как се отстранява водата, която се кондензира вътре в климатика Noria?

Адаптерът за прозоречна рамка на Noria е проектиран така, че уредът да е под ъгъл от 3 градуса, което позволява на кондензиралата се вода да се събира и капе извън прозореца, на който е монтиран климатика. Noria ще е издаден на около 20-23 сантиметра от прозореца, което ще предотврати капенето на вода по страната на сградата.

Има ли гаранция?

Noria ще се доставя с гаранция от 1 година.

Възможно ли е Noria да бъде избутан вътре в стаята с натиск отвън?

Не. Адаптерът за прозоречна рамка на Noria има пружинно задействани закрепващи пластини, които се захващат когато Noria бъде сложен на своето място. Тези пластини имат три функции.

  1. Не позволяват на някой, намиращ се отвън жилището, да избута Noria вътре.
  2. Не позволяват на дете да издърпа Noria в стаята и климатикът да падне върху него.
  3. Позволяват на Noria да покрие изискванията на теста за структурно натоварване на Underwriter Laboratories, при който се прилага натиск от 180 килограма върху горната част на Noria, намираща се извън сградата.

На какво разстояние ще стърчи Noria от прозореца?

Около 20-23 сантиметра от дължината на климатика ще стърчат навън.

По-лек ли е Noria от вече съществуващите прозоречни климатици?

Noria тежи приблизително 4 килограма по-малко от наличните към момента на пазара климатици с подобен капацитет. Ергономиката при монтирането на Noria и на неговата дръжка допринасят значително за лесното му монтиране, а за това допринася и умереното намаляване на теглото. Ще публикуваме точни цифри за теглото на климатика когато проектът доближи своя финал.

Ще може ли Noria и да отоплява?

Не. термопомпата на Noria работи само по един начин и той е да охлажда въздуха вътре в дадена стая.

Ще може ли Noria да се управлява с HomeKit?

Най-вероятно не. Макар че HomeKit може да се ползва както с WiFi, така и с Bluetooth, той създава затруднения за Bluetooth поради силно натоварващите изисквания за процесорна мощност за генериране и изпращане на криптоключове. Apple изисква от създателите на устройства, които използват както WiFi, така и Bluetooth LE. да използват сложно криптиране с 3072 битови ключове.

Освен това Apple изисква MFI сертификационна програма, която изисква от производителите на устройства да монтират чип за удостоверяване на автентичност в техния продукт, както и да преминат през редица тестове за ползваемостта, които да гарантират, че продуктът отговаря на стандартите на Apple. След всяка промяна фирмите са длъжни да пращат нови прототипи в централата на Apple за тестване. Ако Apple не е удовлетворена, фирмите трябва да преминат през още една поредица от тестове.

Възможно ли е Noria да работи на батерии или със слънчева енергия?

Noria е с мощност 480 вата и работи със стандартно напрежение, така че използването на батерии не е възможно без наличието на много голяма система, която включва инвертор. Според нашите изчисления един соларен панел, покриващ повърхността на Noria, ще генерира само 10 вата.

Ще се предлага ли Noria в някакви други цветове?

Може би в бъдеще, но за момента Noria се предлага само в един единствен цвят.

Noria ще показва ли градуси Целзий?

Числата, отпечатани около копчето, са в градуси Фаренхайт. Ще включим конвертиране на градусите Фаренхайт в градуси Целзий чрез приложението.

Каква поддръжка се изисква при използването на Noria?

Хладилният агент и смазочната течност са херметически запечатани при производството на климатика, затова не се изисква сериозна поддръжка по време на експлоатационния живот на продукта. Ситовият филтър трябва да бъде измиван с вода веднъж на всеки сезон.

Колко е експлоатационния живот на Noria?

Noria ще има експлоатационен живот от средно около 10 години в зависимост от това колко се използва.

Възможно ли е Noria да се монтира в каравана или друг вид превозно средство?

Засега не. Монтирането му в каравана ще изисква специален адаптер, който засега ние не предлагаме. Ако решите да модифицирате Noria или адаптера му по какъвто и да е начин, това си е ваше решение, но в този случай той няма вече да е сертифициран от Underwriter Laboratories, че покрива изискванията за безопасност.

Възможно ли е Noria да бъдат монтиран директно на стена?

Ние изискваме Noria да бъде монтиран на еднокрилен или двукрилен прозорец съгласно нашите изисквания. Ако решите да го модифицирате по какъвто и да е начин, това си е ваше решение, но в този случай той няма вече да е сертифициран от Underwriter Laboratories, че покрива изискванията за безопасност.

Доставя ли се заедно с Noria устройство за защита от пренапрежения?

Щепселът на дългия 1,8 метра захранващ кабел на климатика отговаря на изискванията на Underwriter Laboratories за засичане и прекъсване на токови утечки.

Какъв вид кабел/щепсел ще има Noria?

Noria се доставя с 1,8 метра захранващ кабел и щепсел с 3 щифта, предназначен за 120 волтови контакти и отговарящ на изискванията на Underwriter Laboratories за засичане и прекъсване на токови утечки.

От какъв материал е направен Noria?

Материалите, използвани в него, ще са основно боядисaн метал и минимално количество устойчива на ултравиолетови лъчи пластмаса. Всички материали ще отговарят на изискванията на Underwriter Laboratories за издържливост на дъжд, корозия и ултравиолетови лъчи.

Как измислихте името “Noria”?

Обмисляхме стотици възможни думи за името, като използвахме генератор на анаграми. Noria се появи тема и се оказа, че е остаряла дума за вид водно колело. Понеже нашите вътрешни вентилатори и циферблатът около копчето приличат малко на колела, ние решихме, че името пасва.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.