Бостън – Стартъп фирмата 7AC Technologies се надява, че ще успее да направи по-ефективен климатик използвайки солена вода и високотехнологични пластмаси.

Базираната в Уобърн, щата Масачузетс, фирма, в момента извършва процедура по набиране на капитал в размер от 1,3 милиона долара, която се очаква да приключи до два месеца. Според нейния изпълнителен директор Питър Вандермюлен тези средства ще се използват за изграждане на комерсиален прототип, базиран на техния проект за климатик.

7AC Technologies твърди, че разходите за охлаждане могат да бъдат намалени с от 50 до 75 процента, а разходите за отопляване с около 50 процента, чрез използване на течен сикатив за отстраняване на влагата от въздуха. Питър Вандермюлен заяви също, че фирмата вече е създала прототип в своята лаборатория и планира да извърши бета тестване на своя високоефективен климатик с клиенти през следващата пролет. Крайната цел според него е да се създаде система, подходяща за използване в жилища.

Традиционните климатици използват кондензатор, подобно на хладилниците или термопомпите, за отстраняване на влагата от въздуха, за да може той да бъде охладен. Но има няколко фирми, например Advantix Systems и ClimateWell, които произвеждат климатици, използващи сикативни материали с цел да намалят консумацията на енергия.

В основата на дизайна на климатика на 7AC Technologies е редица от плоски многослойни плочи от пластмаса, покрити с мембрана, патентована от фирмата. Докато водата тече във всяка от плочите, на повърхността им се напръсква соленоводен разтвор. Докато соленият разтвор тече надолу по повърхността на плочите, той привлича водните пари от влажния въздух.

След това солената вода се събира и преминава през друг комплект от плочите, които нагряват разтвора и изхвърлят горещ и влажен въздух. Вандермюлен обясни, че след това соленият разтвор, който е загубил част от водното си съдържание, се връща да циркулира обратно към изсушаващите плочи.

Той добави, че мембраната е направена от полипропилен и е много пропусклива, което позволява на водата сравнително лесно да влиза и излиза. “Тя е направена чрез същия процес, който се използва за направата на торби за боклук. Разликата е, че ако го разгледате под микроскоп, листът пластмаса изглежда като мрежа.”

Едно от предимствата на системата е, че може да действа при сравнително ниски температури, започващи от само 38 градуса Целзий. Това означава, че топлината може да идва от множество различни източници, включително природен газ, соларни панели, или дори излишната топлина, отделяна от търговска сграда, заяви Вандермюлен.

Фирмата планира да използва набраните средства за изграждане на климатик, който да може да замени вече съществуващите системи, монтирани на плоските покриви на търговски сгради. Системата е нетен потребител на вода, но Вандермюлен отбелязва, че подобренията в ефективността на място означават, че ще се използва по малко вода за създаване на електричество в електроцентралите.

Фирмата първоначално е възнамерявала да направи система, получаваща енергия от топлината, генерирана от соларни панелни, което би довело до още по-голямо намаляване на разхода на енергия. Но вместо това фирмата е решила да се фокусира на създаването на високоефективни климатици и това ще е нейната основна технология.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.