Дървесните пелети представляват биомаса, която е била смляна на дървени стърготини и след това компресирана посредством преса, за да се създаде пелетната форма. След това материалите се свързват посредством слепващи вещества, като например естествен лигнин, и се произвеждат в размер от 6 mm.

Производството на дървесни пелети от биомаса използва за изходен материал дървесина от новоотсечени дървета или отпадни материали, получени при различни промишлени производства (например дървени стърготини или отпадъчна дървесина от фабрики за производство на мебели). Първата стъпка е смилането на дървесината на малки частици. Колкото по-малки са частиците, толкова по-здрав става пелета, което намалява риска от неговото разпадане на части.

Тези малки частици след това са пресовани в отлята метална форма, в която има предварително пробити отвори с размер на пелет, наричана пелетна рингова преса. Размерът на отворите намалява по време на пресоването на материала и по този начин той бива компресиран в пелетна форма.

Силата на това компресиране създава триене, което на свой ред нагрява пелета и разтопява всички естествени или изкуствени слепващи вещества, което задържа материала на дървесния пелет заедно, докато пелетът се охлажда и втвърдява. Ако използваните материали не съдържат достатъчно количество естествени слепващи вещества (като например лигнин), тогава се използват органични материали като брашно или нишесте.

Важно е пелетът да запазва точното съотношение между сухота и влажност, за да може да запазва формата си без да се разпада, но в същото време да дава достатъчно голяма топлинна мощност при изгаряне. Идеалната влажност на висококачествените дървесни пелети е 10% или по-малко, и всички доставчици на пелети с изградено име спазват тези стандарти.

Извършването на всички тези стъпки има за резултат висококачествени дървесни пелети, готови за използване в малки домашни котли, използващи биомаса за гориво или в по-големи промишлени инсталации.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Научете повече в нашата Политика за поверителност.